قابلمه ها جنس های متفاوتی دارند مثل جنس سرامیکی،چدنی،گرانیتی،مسی و....
اطلاعات درباره جنس انواع قابلمه ها:
یکی از وسایل مهم و ضروری که بدون شک هر خانم روزانه با آن سر و کار دارد سرویس قابلمه است. ما در این مقاله می خواهیم بدانیم در بازار چند نوع سرویس قابلمه وجود دارد؟ بریم نظرات کارشناسان آرکا بوتیک را درباره انواع جنس قابلمه و نکات مهمی که درباره قابلمه باید بدانیم ببینیم. باما همراه باشید.
در حال حاضر در بازار چند نوع سرویس قابلمه وجود دارد؟
اگر بخواهید آمار دقیقی از انواع مدل قابلمه های موجود در بازار بگیرید باید بگوییم که کار سختی در پیش دارید. چرا که مدل ها زیاد بوده و روز به روز نیز به تعداد آنها افزوده می شود. با این حال معروفترین و پر طرفدارترین آنها به شرح ذیل هستند.
قابلمه تفلون
قابلمه هایی از جنس تفلون اگر چه دوام زیادی ندارند اما باز هم در بین مردم طرفداران زیادی دارند. البته دوام کم آنها به کیفیت مواد اولیه و نحوه نگهداری هم بستگی دارد. عده ای آنها را با عنوان نچسپ می شناسند.
دلیل نام گذاری آنها به این نام به ویژگی نچسپیدن مواد غذایی به ته قابلمه باز می گردد. برخی برند ها ادعا کرده اند که می توان از این نوع قابلمه حتی بدون روغن نیز استفاده کرد اما برای افزایش طول عمر ظروف نچسب بهتر است که با مقدار کمی روغن چرب شوند. این جا بود که لقب رژیمی را نیز به دنبال خود کشیدند.
این ویژگی مورد استقبال اشخاصی رژیمی که به دنبال کاهش وزن هستند و به خورد و خوراک خود اهمیت می دهند قرار گرفت. قسمت داخلی قابلمه های تفلون از فلز کادمیوم و آلومینیوم آنودایز شده ساخته شده است که فلز ات سبک و نسبتاً ارزانی قلمداد می شوند.
در صورتی که به طور مداوم از این قابلمه ها استفاده شود به مرور ته و دیواره های داخلی پوسته پوسته شده و وارد غذا می شوند و در آینده مشکلات جدی نظیر انواع سرطان روده و دستگاه گوارش را به بار می آورند.
این موضوع را بزرگترین عیب قابلمه های تفلون عنوان کرده اند. از مزایا آنها می توان به تمیز شدن راحت و قابل استفاده برای فر و مایکروفر اشاره کرد. چرا که به دلیل داشتن ویژگی نچسپ بودن، اصلاً نیازی به شست و شوی سخت ندارند.
قابلمه چدن
قابلمه های چدن در مقایسه با مدل های تفلون دوام و عمر طولانی تر داشته و به همان میزان نیز دارای قیمت بالا تری هستند. قابلمه های چدن را با وزن سنگین آنها می شناسند. این نوع قابلمه در برابر حرارت بالا به شدن مقاوم است. به این معنی که اگر چه دیر تر داغ می شود اما از لحاظ حفظ و نگهداری گرما در سطح بالایی قرار دارند. در نتیجه غذا در آنها برای ساعات طولانی گرم مانده و نیازی به گرم کردن مجدد ندارد.
استفاده کننده گان از این جنس قابلمه نسبت به وزن زیاد آن اعتراض کرده اند. البته حق هم دارند چرا که قابلمه های چدنی به تنهایی نیز سنگین هستند وای به حالی که غذا نیز داخلشان باشد. دیگر دمار از کمر آدم در می آورند.
همچنین جنس چدن به اندازه مس و آلومینیوم نمی تواند در توزیع یکنواخت گرما موفق عمل کند. این ها را به عنوان معایب قابلمه های چدنی اعلام کرده اند. برجسته ترین مزیت آنها را نیز دوام بالا و مقاومت زیاد در برابر گرما لحاظ کرده اند.
قابلمه های از جنس سرامیک
اگر چه این قابلمه ها خیلی وقت نیست که وارد بازار شده اند اما در این مدت کم نیز توانسته اند برای خود طرفداران زیادی جمع کنند. شاید به این دلیل باشد که نه تنها ظاهر شیک و امروزی دارند بلکه در برابر خش افتادن نیز به شدت مقاوم بوده و هیچ گونه ترکیبات مضری نیز در ساخت آنها به کار نرفته است. به لطف داشتن کف چند لایه، غذا در آنها به هیچ وجه ته نمی گیرد.
سرامیک جنسی است که به مرور گرم می شود در نتیجه برای پختن غذاها به صورت ملایم بسیار ایده آل است. با غذا های اسیدی واکنش نشان نمی دهد. اما از معایب آنها باید به قیمت نسبتاً بالا و شکننده بوده نشان اشاره کرد. در هنگام استفاده از این نوع قابلمه ها مراقب باشید که آنها را نخراشید.
قابلمه های گرانیتی
قابلمه های گرانیتی را همه با پوشش سخت و مقاومشان می شناسند. البته منظور از گرانیت اصطلاحاً سنگ گرانیت نبوده بلکه بدنه این ظروف در اصل فلزی بوده و سطح داخلی را با لعابی پوشش داده اند که ویژگی هایش در مقاوم بودن به سنگ گرانیت شباهت دارند. به همین دلیل است که به این اسم نام گرفته و معروف شده اند. غذا در قابلمه های گرانیتی به هیچ وجه ته نمی گیرد چرا که جنس نچسپی دارند.
قابلمه های گرانیتی گرما را به طور یکنواخت انتقال می دهند و دارای شستشوی راحتی نیز هستند. در صورت ماندن غذا در آنها به هیچ وجه طعم غذا عوض نمی شود. به لطف داشتن سطوح غیر واکنشی می توانند برای پخت طیف گسترده ای از غذا ها مورد استفاده قرار گیرند. در مقایسه با ظروف چدنی وزن سبک تری داشته و جابجایشان راحت تر است.
قابلمه های آلومینیومی
قابلمه های آلومینیومی دارای قیمت ارزان و وزن سبکی هستند. ولی از آن جا که به سرعت در برابر غذا های اسیدی یا آنهایی که در آنها از آب لیمو و سرکه استفاده شده، واکنش نشان می دهند برای سلامت انسان مضر شناخته شده و حتی مدتی نیز از چرخه تولید خارج شدند. اما با پیدا کردن راه حل، بار دیگر وارد بازار شدند. این راه حل، آنودایز کردن آنها بود.
به این معنی که طی این فرایند، آنها را در محلول اسیدی و تحت جریان مستقیم الکتریسیته قرار می دهند که نتیجه آن به وجود آمدن پوشش محافظ برای این قابلمه ها می باشد. امروزه در انواع مدل با روکش های نچسب یا استیل وارد بازار شده اند. ظروف آلومینیومی درون فر هم قابل استفادهاند به شرطی که دارای دسته نسوز باشند. رسانندگی گرمای بالایی دارند و قابلیت شستشو با ماشین را نیز دارند.